Cerita teladan

 IBU MITHALI

 pada zaman dahulu tinggal seorang wanita yang miskin dia tinggal bersama empat orang anak suaminya telah meninggal dunia pada dua tahun yang lalu.Suaminya meningal kan beberapa hartanya untuk keluarga yang besar itu.Setiap hari dua orang anak lelakinya akan pergi ke dalan hutan mencari kayu untuk menjual di  pasar,untungnya tidak beberapa .Wanita itu selalu mengajar anak-anaknya tabah dalam semua apa yang di aturkan olih allah.
 
Seperti biasa wanita itu akan berpesan kepada kedua anak lelakinya untuk berhati-hati semasa ingin mencari kayu.Anak lelakinya berangkat selepas bersalaman dengan wanita itu,sewaktu mereka ingin mencari kayu salah seorang dari mereka menjumpai seekor binatang buas.Mereka sangat takut lalu lari jauh ke dalam hutan tersebut.Sudah jauh ke dalam hutan mereka ingin pulang ke rumah kerana sudah senja tetapi hampa.
 Malam hampir tiba tetapi kelibat anak lelakinya tidak ada.Wanita itu sangat risau kerana anak-anaknya tidak pernah lewat untuk pulang kerumah mereka.Hazan maghrib berkumandang tetapi tidak juga ada kelibat kedua anaknya.
  
Wanita itu menyuruh kedua anak perumpuannya mengambil whudu untuk solat berjemaah seperti biasa. Selesai solat wanita itu menadah tangan untuk berdoa"YA ALLAH PULANGKAN LAH KEDUA ANAK LELAKIKU WAHAI TUHAN YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG"berulangkali wanita itu berdoa dan bertasbih kepada allah untuk memulangkan anaknya. 
  
Berkat doa seorang ibu yang amat menyayangi anaknya..Allah mengkabuli doanya,anaknya yang berada di dalam kesusahan,ditemukan dengan jalan untuk membebaskan diri daripada segala kecelakaan..Allah sangat mencintai seorang hamba yang menangis dan mengharap segala hanya darinya..Doa yang ikhlas juga akan dikabulkan allah,kerana ada rasa rendah diri di dalam sseorang hamba...

Tidak lama selepas itu,selepas wanita iu berdoa dan bertawakkal kepada tuhan yang esa,kedengaran suara anak lelakinya memberi salam di dalam keadaan yang tidak bermaya,"ASSALAMUALAIKUM..."wanita itu dengan segera membuka pintu rumah usang itu dan menjawab salam dengan nada gembira.Alangkah terkejutnya wanita itu apabila melihat anaknya berada di hadapan muka pintu rumah itu..

Dia segera memeluk dan mencium dahi anak-anaknya itu tanpa menghiraukan sekeliling.mulutnya dari tadi tidak berhenti mengucapkan syukur..kemudian dia berdoa kepada allah"YA ALLAH,YANG MAHA PENYAYANG LAGI MAHA MENGASIHANI,,TERIMA KASIH KERANA MEMULANGKAN SEMULA ANAK-ANAK KU KEPADA KU..."dengan segera dia mengambil air dan kemudian disapukan ke muka anak-anaknya,lalu diberikan sedikit air untuk anak-anaknya minum....Begitulah cerita seorang ibu mithali.....